»

V Računalniški muzej na Poletno muzejsko noč

Retro tržnica

vir: Računalniški muzej
Računalniški muzej -

V soboto, 15. junija, vabljeni v Računalniški muzej, kjer se obeta pestro dogajanje ob Poletni muzejski noči! Od 18:00-24:00 si boste tako lahko brezplačno ogledali našo stalno in gostujočo razstavo, pa tudi zunaj na ploščadi pred Muzejem pri na novo pridobljenem legendarnem Kiosku K67 bo živahno - odvijala se bo namreč Retro tržnica - že 2. Retro Gaming Kupi/Prodaj/Menjaj dogodek v Sloveniji. Za razstavljalce je na voljo še nekaj prostih miz - pohitite s prijavo!

Zunaj se bo odvijala tudi Muzejska čitalnica in klepetalnica na prostem ob retro računalniških revijah - Muzejska knjižnica na prostem na Poletno muzejsko noč s starimi izvodi revij Moj mikro in drugih...

Ob 18:00 vabljeni tudi na brezplačen voden ogled po razstavi Steklena soba – napačno informiranje z naslovom Kaj moram vedeti o globokih ponaredkih?

0 komentarjev

Teleskop James Webb posnel najbolj oddaljeno galaksijo doslej

Slo-Tech - Z vesoljskim teleskopom James Webb (JWST) so odkrili in posneli galaksijo JADES-GS-z14-0, ki je z naskokom najbolj oddaljena znana galaksija doslej. Galaksija je na posnetku stara pičlih 300 milijonov let, merjeno od velika poka. Istočasno so odkrili še njeno sestrsko galaksijo JADES-GS-z14-1, ki je skoraj enako oddaljena. Galaksiji so opazili oktobra lani in januarja letos v programu JADES (JWST Advanced Deep Extragalactic Survey), v katerem proučujejo dogajanje v zelo mladem vesolju, le nekaj sto milijonov let po nastanku.

Ob odkritju je raziskovalce presenetila predvsem svetlost galaksije, zato so bili sprva skeptični, da je res tako oddaljena. Z instrumentom NIRSpec na teleskopu (Near-Infrared Spectrograph) so že lanskega januarja izmerili, da je rdeči premik galaksije približno 14. Hkrati so odkrili še sestrsko galaksijo, s katero sta bili videti dovolj blizu, podobno kot en objekt. Šele ko so oktobra lani še z instrumentom NIRCam (Near-Infrared Camera) galaksijo opazili še...

6 komentarjev

Tudi Japonska gre po poti odprte znanosti

Slo-Tech - Po zgledu EU in ZDA, kjer morajo biti rezultati javno financiranih raziskav tudi javno dostopni, bo sedaj še Japonska uvedla načela odprte znanosti. Prihodnje leto bodo morali biti članki, ki jih objavijo japonski raziskovalci, brezplačno dostopni tudi v institucionalnih repozitorijih. Na ta način želijo izboljšati dostopnost, trajnost in sledljivost izsledkov. Poleg člankov bodo v repozitorijih shranjeni tudi vsi pridobljeni raziskovalni podatki.

Na Japonskem bodo vzpostavili 10 milijard jenov težak sklad (58 milijonov evrov), s katerim bodo standardizirali obstoječe institucionalne repozitorije. Izmed 800 japonskih raziskovalnih inštitucij jih namreč že več kot 750 uporablja svoje. Prav tako je na Japonskem od leta 2022 na voljo strežnik za deljenje rokopisov Jxiv, ki deluje podobno kot arXiv, a ga pozna le petina raziskovalcev.

Zanimivo je, da se je Japonska odločila za pragmatično rešitev zelenega odprtega dostopa. Javno odklenjeni bodo rokopisi, kot so sprejeti v objavo, a...

0 komentarjev

Nemški parlament bo začel uporabljati e-pošto namesto telefaksov

Slo-Tech - V Nemčiji ima še vedno velika večina podjetij telefakse, marsikod pa jih celo še redno uporabljajo. Več kot štiri petine nemških podjetij jih še uporablja, od tega tretjina pogosto ali zelo pogosto. Šele sedaj pa se je nemški parlament odločil, da sami ne bodo več uporabljali telefaksov. Do konca meseca jih bo bundestag zamenjal z elektronsko pošto (ki jo seveda že uporabljajo).

Še pred petimi leti je bil telefaks v nemškem parlamentu ključno orodje. Poslanci so na primer poslanska vprašanja vladi zastavljali prek telefaksa, pri čemer je bil eden izmed argumentov tudi veljavnost. Enako veljalo tudi za vsa druga opravila, na primer razne predloge, zahtevke in podobno. Natisnjen in podpisan dokument, ki so ga poslali po faksu, je imel pravno veljavnost, elektronska sporočila pa tedaj še ni. Da se bodo lahko znebili telefaksov, so morali najprej popraviti zakonodajo.

Parlament seveda ni edina nemška institucija, ki se še vedno močno naslanja na staro tehnologijo. Tudi v vojski so...

7 komentarjev